درباره دانشگاه پیام نور

دانشگاه پیام نور

دانشگاه دولتی پیام‌نور، سامانه‌ای دانشگاهی در ایران و همچنین هفتمین دانشگاه پرجمعیت جهان است که در سال ۱۳۶۷ تأسیس شد. شیوه آموزشی این دانشگاه، ترکیبی حضوری و نیمه‌حضوری، همچنین آموزش باز و از راه دور (آنلاین) است. از نظر ساختاری، دانشگاه پیام‌نور دارای یک سازمان مرکزی در تهران و ۳۱ دانشگاه استانی در سراسر ایران و بیش از ۲۰ شعبه در خارج از کشور است.

این دانشگاه دامنه وسیعی از رشته‌های مختلف را به‌طور متفاوت ارائه می‌دهد. دانشگاه پیام نور، صاحب امتیاز و ناشر ۲۰ مجله تخصصی است و منابع درسی و کتب تحصیلی دانشجویان از طرف انتشارات خود دانشگاه پیام نور می‌باشد. بر اساس رتبه‌بندی مجله تایمز، دانشگاه پیام نور جزو ۱۵۰۰ دانشگاه برتر جهان نیز می‌باشد.

بر اساس آخرین رتبه‌بندی اعلام شده در آبان ماه سال ۱۴۰۱ توسط پایگاه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، دانشگاه پیام نور در سال تحصیلی ۱۳۹۹–۱۴۰۰ رتبه اول را در بین دانشگاه‌های ایران کسب کرده است. در رتبه‌بندی دیگری، دانشگاه پیام نور رتبه ۱۸۴۲ بهترین دانشگاه‌های جهان و رتبه ۷۲۳ بهترین دانشگاه‌های آسیا را نیز دارد. همچنین بر اساس نظام رتبه‌بندی جهانی کیو اس (QS)، دانشگاه پیام نور به عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه دولتی ایران در جمع برترین دانشگاه‌های آسیا قرار گرفته‌است.

اعتبار مدارک دانشگاه پیام نور

دانشگاه‌ پیام نور معتبر بوده و مدارک آن، مورد قبول سازمان‌ها و نهادهای استخدامی کشور می‌باشد. دانشگاه پیام نور، یکی از دانشگاه‌هایی است که زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می‌کند. بنابراین مدرک این دانشگاه نیز مانند دانشگاه‌های روزانه، شبانه، آزاد، غیرانتفاعی و… دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی کشور است.

از نظر این سازمان، ارزش مدرک تمامی دانشگاه‌های تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یکسان است و همه می‌توانند با توجه به رشته و مقطع تحصیلی خود، در مراکز و سازمان‌های دولتی یا خصوصی استخدام شوند. در واقع تمامی دستگاه‌های دولتی و خصوصی وظیفه دارند که دارندگان مدرک فارغ التحصیلی دانشگاه پیام نور را استخدام کنند. در غیر این صورت این سازمان یا اداره، متخلف شناخته خواهد شد و طبق قوانین با آن رفتار می‌شود.

همچنین افرادی که دارای مدرک دانشگاه پیام نور هستند، می‌توانند در آزمون‌های استخدامی و کارآموزی کشور شرکت کنند و هیچ منعی برای آن‌ها وجود ندارد. تفاوتی بین اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور با دیگر دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم وجود ندارد. اما چیزی که این دانشگاه‌ها را از هم متمایز می‌کند، درجه اعتبار هر مدرک دانشگاهی است. دانشگاه‌هایی که رنک علمی بالایی دارند درجه اعتبار مدرک آن‌ها ارزش بیشتری دارد.

درجه اعتبار پیام نور نیز در حال رشد است و واحدهایی از این دانشگاه رنک علمی و اعتبار مدرک بالاتری دارند. کلیه فارغ‌التحصیلان این دانشگاه می‌توانند در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری در سایر دانشگاه‌ها قبول شده و ادامه تحصیل دهند. در این مورد هیچ محدودیتی برای فارغ‌التحصیلان وجود ندارد.

تصویر اول صفحه درباره پیام نور
تصویر دوم صفحه درباره پیام نور

 شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۱۳۶۷/۰۶/۲۴ مصوبه‌ای را در خصوص دانشگاه پیام نور به تصویب رساند که در آن به موارد زیر اشاره شده است:

•  دانشگاه پیام نور، به عنوان یک دانشگاه دولتی و تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأسیس می‌شود.

•  مدارک تحصیلی دانشگاه پیام نور، در تمام مقاطع تحصیلی معتبر بوده و دارای ارزش قانونی می‌باشند.

•  دانش آموختگان دانشگاه پیام نور، حق استخدام در تمام سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی را دارند.

علاوه‌براین، مصوبات دیگری نیز در خصوص دانشگاه پیام نور، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است که به شرح زیر می‌باشند:

•  مصوبه مورخ ۱۳۷۰/۰۹/۰۴ در خصوص اساسنامه دانشگاه پیام نور

•  مصوبه مورخ ۱۳۷۲/۰۲/۲۵ در خصوص آیین‌نامه آموزشی دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور

•  مصوبه مورخ ۱۳۷۳/۰۴/۲۸ در خصوص آیین‌نامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور

•  مصوبه مورخ ۱۳۷۵/۰۹/۱۳ در خصوص آیین‌نامه آموزشی دوره دکتری دانشگاه پیام نور

تمام این مصوبات در وب‌سایت دانشگاه پیام نور قابل مشاهده می‌باشند.

همچنین، در خصوص استخدام دانش آموختگان دانشگاه پیام نور، بخشنامه‌های متعددی توسط سازمان‌های مختلف دولتی و خصوصی صادر شده است، که در آن‌ها به صراحت به اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور و حق استخدام دانش آموختگان این دانشگاه اشاره شده است.

به عنوان مثال، بخشنامه شماره ۲۰۰/۹۲ مورخ ۱۳۹۲/۰۲/۲۵ سازمان اداری و استخدامی کشور به دستگاه‌های اجرایی، موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری در خصوص استخدام دانش آموختگان دانشگاه پیام نور صادر شده است. در نتیجه، می‌توان گفت که مدرک دانشگاه پیام نور، در تمام مقاطع تحصیلی معتبر بوده و دارای ارزش قانونی می‌باشد و دانش آموختگان این دانشگاه، حق استخدام در تمام سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی را دارند.

مدرک فارغ التحصیلی کلیه دانش آموختگان دانشگاه‌های روزانه، شبانه، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی و … دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی کشور می‌باشد و از نظر این سازمان، ارزش مدرک تحصیلی تمام دانشگاه‌ها در بازار کار و برای استخدام یکسان می‌باشد. بنابراین فارغ‌التحصیلان دانشگاه پیام نور، می‌توانند متناسب با رشته و مقطع تحصیلی خود، برای استخدام در مراکز و سازمان‌های دولتی و خصوصی اقدام کنند.

همه‌ دستگاه‌های دولتی و خصوصی، موظف‌اند دارندگان مدرک فارغ‌التحصیلی دانشگاه پیام نور را استخدام کنند، در غیر این صورت تخلف کرده و طبق قوانین با آن‌ها برخورد می‌شود. همچنین فارغ التحصیلان این دانشگاه در صورت داشتن شرایط لازم، می‌توانند در تمام آزمون‌های استخدامی و کارآموزی کشور مانند آزمون استخدامی دستگاه متمرکز اجرایی کشور، آزمون استخدامی آموزش و پرورش، آزمون وکالت و … شرکت کنند.

مقایسه دانشگاه پیام نور با سایر دانشگاه‌ها

تصویر سوم صفحه درباره پیام نور

برای رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در سطح کشوری و جهانی عوامل مختلفی در نظر گرفته می‌شود، از جمله:

•   دانشگاه دارای سابقه و شهرت خوبی است یا خیر؟

•   چه تعداد از فارغ التحصیلان، از دانشگاه جذب بازار کار شده‌اند؟

•   اعضای هیئت علمی دانشگاه چه کسانی هستند؟

•   چه اساتیدی و با چه سطح علمی در دانشگاه تدریس می‌کنند؟

•   چه امکانات و تجهیزاتی در اختیار دانشجویان قرار داده می‌شود؟

همه این موارد، در تعیین یک دانشگاه خوب دخیل هستند که باید در نظر گرفته شوند. در حال حاضر، حدود 500 دانشگاه پیام نور در سراسر کشور فعالیت می‌کنند. این دانشگاه با داشتن 22 تا 24 درصد کل دانشجویان کشور، بعد از دانشگاه آزاد در رتبه دوم از نظر تعداد دانشجو قرار دارد.

با توجه به اینکه بیشتر دروس در دانشگاه پیام نور به صورت تئوری برگزار می‌شوند و دروس کمتری به صورت عملی می‌باشند، بنابراین افرادی که به دنبال ارتقا شغلی هستند، می‌توانند این دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کنند. زیرا حضور در کلاس‌ها اجباری نمی‌باشد و فقط می‌توان با تهیه و مطالعه منابع، واحدها را پاس کرد و این یک مزیت عالی برای شاغلینی می‌باشد که به دنبال بالا بردن جایگاه شغلی هستند.

دانشگاه پیام نور، با تولید بیش از 37 هزار مقاله و با کسب نمره 100 در شاخص آموزشی، جزء 10 دانشگاه جامع برتر کشور قرار دارد. کشورهایی مانند مالزی، فرانسه، انگلستان، هند و آمریکا، فارغ‌التحصیلان دانشگاه پیام نور را آسان‌تر می‌پذیرند اما در ترکیه و برزیل، مدرک دانشگاه پیام نور مورد تایید نمی‌باشد.

دانشگاه پیام نور در طول سال‌های گذشته با اقداماتی که انجام داده است، توانسته رشد چشم‌گیری در سطح بین‌المللی داشته باشد و می‌توان با مدرک آن، در بسیاری از کشورها اقدام به تحصیل نمود.

به طور خلاصه می‌توانیم این گونه بیان کنیم که برخی دیگر از کشورهای اروپایی اهمیت چندانی به این موضوع که از کدام دانشگاه مدرک گرفته‌اید، نمی‌دهند و معیارهای دیگری برای پذیرش دارند. برخی از این معیارها عبارت‌اند از:

•   نوع مدرک

•   زبان

•   تعداد مقاله‌های بین‌المللی

•   معدل فارغ التحصیلی

•   رزومه‌ی علمی و نحوه‌ی نگارش آن

•   تعداد رزومه‌های علمی

رئیس دانشگاه پیام نور، درباره وضعیت فرهنگی این دانشگاه گفت: دانشجویان دانشگاه پیام نور از نظر فرهنگی، تربیتی و معرفتی در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها، وضع مطلوب‌تری دارند. البته دانشگاه‌های دیگر نیز سعی در رعایت مسایل معرفتی خود دارند، اما دانشگاه پیام نور در این زمینه‌ها در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها پیشگام است.

95 درصد دانشجویان پیام نور، بومی هستند!

طبق اظهارات اخیر آقای زیاری رئیس دانشگاه پیام نور، بالغ بر ۹۵ درصد دانشجویان پیام نور بومی هستند و سلیقه‌های کاری، محلی و بومی بودنشان و همچنین رشته‌ها و سختی دروس آن‌ها، باعث شده که توجه بیشتری به درس داشته باشند و از نظر معرفتی و تربیتی نیز در وضع مطلوب‌تری قرار گیرند.

همچنین ایشان عنوان کردند که امیدواریم با در نظر گرفتن شاخص‌های معرفتی که در محتوای علوم انسانی دانشگاه پیام نور، ارائه می‌‌دهیم روز به روز بتوانیم وضعیت فرهنگی و تربیتی را در این دانشگاه ارتقا دهیم.

وی درباره تعداد صندلی‌‌های خالی دانشگاه پیام نور در سال جدید تحصیلی نیز عنوان کرد: به نظر می‌رسد در سال جدید، به دلیل اینکه ظرفیت‌ها را خیلی محدود اعلام کردیم، مشکل خالی بودن صندلی پیدا نکنیم اما اظهارنظر نهایی در این زمینه منوط به پایان یافتن ثبت‌نام‌ها است. زیرا تا چند روز آتی نیز ثبت‌نام در دانشگاه پیام نور ادامه پیدا می‌کند.

آقای زیاری درباره آنچه که به عنوان انتقال دانشگاه پیام نور به خارج از تهران مطرح می‌شود نیز عنوان کرد: همان طور که معاون رئیس جمهور اعلام کرد، خروج از تهران در بحث دانشگاه‌ها مطرح نیست. اما دانشگاه پیام نور به عنوان یک دانشگاه دولتی، بررسی امکان خروج از تهران را در دستور کار خود قرار می‌دهد و در همین چارچوب کاهش نیروی انسانی و یا انتقال آن‌ها به مناطق مختلف را بررسی می‌کند. یعنی جایی که تراکم نیروی انسانی به اندازه فعلی لزومی ندارد، از میزان نیروی انسانی‌مان کم خواهیم کرد.

تصویر چهارم صفحه درباره پیام نور